Blog pufos cu informatii pentru mamici si viitoare mamici
Tot ce trebuie sa stii despre somnul bebelusului

Tot ce trebuie sa stii despre somnul bebelusului

Specialistii spun ca bebelusul nu ar trebui sa doarma cu patura (ca sa nu se sufoce), perne (ca sa nu ii modifice coloana) sau tot felul de lucruri care ar putea impiedica dezvoltarea armonioasa.

Pentru un somnic sanatos si decent un bebelus are nevoie de:

  • un patut stabil cu 2 nivele ( recomand cel pliabil textil intrucat la cel din lemn e pericol de ranire)
  • o saltea de cocos
  • 2-4 cearceafuri de bumbac de dimensiunea saltelei
  • 2 huse impermeabile la saltea
  • un umidifcator decent

Toate acestea sunt lucruri minime, insa ceea ce ma scuteste pe mine de griji e sacul de dormit. Bebelusul e in siguranta, confortabil si are temperatura adecvata in functie de anotimp.

Am scris aici mai multe despre acest subiect.

 

Pentru un somnic confortabil puteti sa va orientati uitandu-va in tabelul din stanga ca sa stiti cu ce sa il imbracati in functie de temperatura.

Cam cat ar trebui sa doarma un bebelus? Ei bine aici e un tabel orientativ, ca sa va ajute sa vedeti daca doarme cam cat ar trebui. Puteti folosi aplicatii gen GlowBaby in care sa monitorizati cate ore doarme si apoi sa va uitati pe acest tabel.

 

Ce ar putea afecta somnul unui bebelus?

Regresia somnului

  • iti dai seama ca apare atunci cand se schimba rutina de somnic ( incepe sa se trezeasca brusc noaptea, sare peste anumite somnuri, devine agitat, morocanos)
  • apare la 4, 9 si 12 luni
  • dureaza intre 1-4 saptamani
  • se schimba ceasul biologic al bebelusului
  • il puteti ajuta sa treaca cu bine avand rabdare, si fiind intelegatori oferindu-i multa atentie si iubire

In functie de varsta bebelusului posibil sa apara salturi mentale si pusee de crestere care sa ii deranjeze somnicul.

 

Pavorul nocturn se intampla cand copilul se trezeste brusc dar nu este pe deplin constient de ceea ce se intampla si se manifesta foarte anxios, urla si plange. Cel mai frecvent apare la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 8 ani si poate fi provocat de anxietate, stres sau tensiuni provocate de violenta in familie. Apare de obicei in fazele 3 si 4 ale somnului nonREM, asa ca sa il tratam cu blandete, fara sa intervenim brusc ca sa nu i se declanseze vreo trauma.

Cosmarurile se manifesta la copii de 1-3  ani si apar in cursul somnului REM. Pot fi asociate cu febra, oboseala sau ingestie cu alcool. Cauzele pot  fi stresul, anxietate sau trauma, de aceea este important de identificat pentru a fi rezolvată. De exemplu, unii copiii se pot speria în subconștient de anumite povești sau anumite filme sau imagini pe care le află sau văd chiar înainte de culcare, fără a se manifesta pe moment. De aceea, expunerea lor la orice situație sau informație vizuala trebuie făcută cu responsabilitate.  Copilul trebuie să își capete sentimentul de siguranță și liniște pentru a avea un somn odihnitor fara cosmaruri 🙂

Puteti sa urmariti pe Instagram: mamacucamelii, consultant in somnul bebelusului cu multe sfaturi utile.

Ce nu recomand deloc sunt metodele de training de somn care pot fi foarte traumatizante pentru bebelusi!

Puteti citi aici mai multe de ce nu ar trebui sa folositi aceste metode si de ce sunt asa nocive pentru sanatatea emotionala a bebelusului.

Dacă suntem atenți la trecerea timpului și la semnalele de oboseală ale copilului, vom ști când este momentul potrivit pentru a-l culca. Cat sunt mici puteti incerca la fiecare 90 de min de veghe sa incercati sa adormiti cu blandete bebelusul, incercand sa il leganati in brate sau sa ii cantati ceva cu mana pe inimioara lui in timp ce il imbratisati in patut. 😀

Inteleg ca e o perioada grea, multa epuizare din lipsa de somn insa trebuie sa aveti multa rabdare si iubire pentru ca toata aceasta perioada cu multe treziri e temporara. Bebelusul odata cu varsta isi va ajusta in mod natural ciclurile de somn si va incepe treptat sa doarma tot mai mult. 🙂

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Daca ti se pare util ceea ce scriu, urmareste blogul pe retelele de socializare