Vaccinul inseamna preventie a unor boli foarte periculoase. O multitudine de afectiuni grave, unele cu o rata a mortalitatii extrem de ridicata (meningita), pot fi evitate prin administrarea unui vaccin.
Sunt vaccinurile obligatorii?
Vaccinarea nu va fi obligatorie, dar părinții care refuză să își vaccineze copiii riscă amenzi de până la 10.000 de lei!
Cum ne vaccinam?
Hai sa incepem cu ce ar trebui sa facem dupa nasterea bebelusului.
Cand se naste un bebelus, o data ce este obtinut certificatul de nastere, trebuie sa va inscrieti la un medic de familie care e preferabil sa aiba ca specialitate pediatria. Astfel veti avea acces gratis la absolut toate vaccinurile indicate. Medicul va va suna din timp sa va programeze copilasul la tot ceea ce este necesar.
La nivel national este o schema pentru vaccinurile care trebuie facute in functie de varsta. Mai exista si vaccinuri optionale care sunt indicate sa fie facute pentru a preveni alte boli periculoase.
Schema nationala de vaccinare cu ce este „obligatoriu” de la nastere pana la 14 ani arata asa:
- 1.Vaccinuri care se fac în maternitate:
- Vaccinul hepatitic B (Hep B) – se administrează nou-născuților, în primele 24 de ore de viață.
- Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG) – se administrează nou-născuților, în primele 2-7 zile de viață.
- 2.Vaccinuri care se fac la medicul de familie:
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul pneumococic – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de două luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul pneumococic – a doua doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 4 luni
- Vaccinul hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B) – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccinul pneumococic – a treia doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 11 luni
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – prima doză – se administrează bebelușilor la vârsta de 12 luni
II.Vaccinuri care se fac după primul an de viață, la medicul de familie:
- Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR) – a doua doză – se administrează copiilor între 5 ani și 7 ani
- Vaccinul tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI – se administrează copiilor la vârsta de 6 ani
- Vaccinul poliomielitic (inactivat) VPI – se administrează copiilor la vârsta de 8 ani
- Vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular (DTPa) pentru adulți – se administrează la 14 ani
Vaccinurile optionale indicate sunt:
- Vaccinul Rotaviral – este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele 6 săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.
- Vaccinul Varicelic – este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „bubatul mare” sau „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de 6 săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de 9 luni.
- Vaccinul Meningococic – previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.
- Vaccinul Hepatitic A – se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la 6 – 12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).
- Vaccinul anti-HPV – recomandat și pentru tinerele cu vârsta mai mare de 14 ani, care nu intră în campania gratuită de vaccinare organizată de Ministerul Sănătății. Vaccinul protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian sau anal. Astăzi, România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de cancerul de col uterin (în jur de 2.000 de decese anual – echivalentul populației unei localități din mediul rural) și locul al doilea, după Bulgaria, la incidența bolii (în țara noastră se înregistrează peste 4.000 de noi cazuri în fiecare an). Cancerul de col uterin este pe locul 2, după cancerul mamar, în ceea ce privește tipurile de cancer ce afectează femeile din România.
Riscurile in cazul intarzierii sau refuzului vaccinarii
Amanarea sau refuzarea vaccinarii pune in pericol sanatatea copilului si a comunitatii din care face parte. Copiii nevaccinati pot prezenta un risc pentru persoanele predispuse la infectare si pentru cele nevaccinate (copii mici, sugari care nu au inca schema de imunizare completa).
Putem evita situatiile cauzate de bolile extrem de severe doar prin vaccinare asa ca hai sa facem o lume mai buna si mai sigura pentru viitorul copiilor nostri lasand stiinta sa isi faca treaba 😀