Aceasta pagina e consacrata curiozitatilor despre mamici, bebelusi, nutritie si natura. Sper sa va fie de folos! 🙂
Stiati ca? Hehe 😀
Nutritie
- Vitamina B12 exista doar in produsele de origine animala( carne, peste, oua), nicio planta nu contine vitamina B12. De ea depind dezvoltarea si functionarea creierului prin urmare copiii nu au voie sa fie vegetarieni
- Vitamina B9 se numeste si acid folic, numele vine de la frunze (folati).Daca nu mananci legume cu frunze verzi vei fi anemic. Gravidele iau acid folic pentru a preveni defectele de tub neural care sunt niste anomalii grave la nivelul creierului si maduvei spinarii ce pot aparea la fat
- Obiceiul de a pune otet sau zeama de lamaie in salata nu e intamplator. Absorbtia fierului din legume creste in prezenta vitaminei C si in mediul acid. Acelasi efect il are si sosul de rosii folosit la tocanite: mareste absorbtia fierului din carne.
- O bucata de carne cu cat e mai inchisa la culoare cu atat contine mai mult fier.
- Fierul din produsele animale se absoarbe de 3 ori mai bine decat fierul din produsele vegetale.
- Nou-nascutii primesc vitamina K la nastere dupa care corpul lor stie sa o produca singur, acest fapt previne aparitia sindromului hemoragic care e 1 la 100.000 de cazuri, afectiunea e rara dar gava putand surveni chiar decesul bebelusului
- Patrunjelul contine mai multa vitamica C decat lamaia si portocala si mai mult fier decat spanacul! Frunzele lui de culoare verde-inchis au mult acid folic (Vitmaina B9) care impreuna cu fierul fac din patrunjel un aliment minune impotriva anemiei. La noi patrunjelul e considerat un condiment care „da fata” frumoasa supei si tocanitelor. In tarile arabe insa, din patrunjel se face o salata numita tabuleh. Pantrunjelul creste imunitatea, rezistenta si imbunatateste digestia 🙂
Sursa: ABC de nutritie de dr. Mihaela Bilic