In primul rand, un nou nascut ar trebui sa fie transportat cu o scoica auto testata internaţional in caz de impact.
Puteti afla aici cum sa va alegeti scoica đŸ™‚
E indicat ca bebelusul sa nu stea mai mult de 40 de min in scoica, intrucat au fost cazuri de sufocare. Va rog sa faceti pauze multe daca trebuie neaparat sa mergeti la drum lung.
Scoica se poate folosi cam pana la 6-10 luni in functie de cat de repede creste.
Cand bebele ajunge sa treaca de lungimea scoicii, sta destul de incomod si inghesuit e timpul sa treceti la scaunul auto. Noi am trecut in jurul varstei de 8 lunite.
Pasul urmator va fi sa aflati daca masina dvs are sau nu sistem Isofix, cam toate masinile noi au dupa anul 2008. Dupa ce ati aflat acest detaliu, insist foarte tare ca filtrul principal la care sa fie focus e siguranta maxima, adica sa fi trecut toate sau majoritatea testelor internationale . De exemplu testele ADAC, poti vedea scaunele testate in mai 2020 si ce punctaje au luat: rezultate teste ADAC.Â
E foarte trist ca inca mai vad copii in masini fara niciun scaun, si sunt asa multe accidente. Noi nu ii mai putem creste ca si pe vremea parintilor nostrii cu Dacia, atunci erau foarte putine masini, viteza era mult mai redusa, scoala de soferi se facea super riguros, deci sansa de a face accident era minima. Astazi sunt mult mai multe masini ca atunci si sunt tot felul de tineri cu BMW, Audi cu motoare mult mai puternice, cu adrenalina care au luat pe pile scoala si isi arata iresponsabilitatea apasand acceleratia. Tot mai des citesc stiri legate de bebelusi care trec prin toate atrocitatile fiindca nu au avut scaun auto…De aceea trebuie sa ne protejam mai mult acum si sa fim si mai grijulii..
Recomand sa apelati la cei de la siguranta-auto-copii (au si grup de Facebook) care ne-au ajutat in a alege scaunul. Daca stai in unele orase gen Bucuresti, Constanta poti merge cu masina si bebele sa testezi direct la ei. Astfel vei sti daca se potriveste masinii tale sau daca bebele sta comfortabil in el. In functie de cateva detalii ei iti vor sugera un model sau mai multe.
Altfel ii puteti intreba pe grup sau pe pagina lor si sa le trimiteti urmatoarele detalii:
- varsta bebelusului
- greutate
- inaltime
- modelul masinii
- anul masinii
Noi am luat scaunul auto Graco SlimFit XL, intrucat masina noastra nu are Isofix dar pe viitor daca vom vrea sa il folosim sa putem. Diferenta intre Graco SlimFit si Graco SlimFit XL este ca cel cu XL are si centura si Isofix iar celalalt are doar centura. Scaunul are trecute majoritatea testelor de siguranta cu note foarte bune si e recomandat de la nastere pana la 12 ani. Bebele e comfortabil, protejat, vede mai bine pe geam, are multe pozitii de somn si il poate folosi pana face 36 de kg. Wow!
Alte recomandari:
- macar in primii 2 ani ai bebelusului scaunul sa fie asezat opus sensului de mers (montarea rear facing) intrucat ofera o protectie mult mai mare impactului
- scaunul sa fie pozitionat in mijlocul banchetei din spate, acolo e locul cel mai sigur
- faceti pauza la fiecare 40 de min in care scoateti copilul afara din masina
- nu le dati sa manance sau sa bea in scaun/scoica intrucat se pot ineca (nefiind in pozitie dreapta riscul de inec la copii pana la 5 ani e ridicat)
- copilul nu trebuie sa poarte geci sau haine groase in masina ( centura nu e stransa bine daca e pusa peste geaca de iarna si e risc sa alunece la impact, incercati si duceti copilul intr-o patura pana in masina incalzita)
- tetiera sa fie pozitionata ok deoarece din ea pornesc centurile care trebuie sa inceapa din dreptul umerilor
- trebuie tensionate centurile, pe care le testezi incercand sa le ciupesti si introducand un singur deget intre umar si centura
- ar fi bine sa va cumparati si o oglinda care permite vizualizarea copilului din pozitia soferului
- respectati semnele de circulatie si conduceti cu prudenta maximaÂ
Daca bebelusul dvs nu vrea deloc sa stea in scaunul auto puteti citi mai multe sfaturi utile aici
Pentru siguranta din casa sau afara puteti citi aici.